Skip to content

Zanimljive činjenice o fizioterapiji

Zanimljive činjenice o fizioterapiji otkrit će ti koje je jedno od najsretnijih zanimanja na svijetu, kada se obilježava Svjetski dan fizioterapije i što sve fizioterapeut zna o tebi.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronaći ćeš među ovim činjenicama za koje vjerojatno do sada nisi čuo/čula.

1.  Fizioterapija je jedno od najsretnijih zanimanja na svijetu

Prema nekim istraživanjima fizioterapija se ubraja među deset najsretnijih zanimanja na svijetu zato što uključuje rad s ljudima, pomaganje te široke mogućnosti za nepredovanje i usavršavanje.

2. Fizioterapija je jedno od najbrže rastućih zanimanja na svijetu

Tako će primjerice u Americi broj zaposlenih u fizioterapiji porasti za 17% do 2031. godine što je puno brže od prosjeka za ostala zanimanja. Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da ljudi duže žive i češće obolijevaju od raznih bolesti, pa sve više trebaju stručnu pomoć fizioterapeuta.

3. Fizioterapija nije novo zanimanje

Fizioterapija nije novo zanimanje. Neke metode i tehnike fizioterapije koristile su se još u starom vijeku. Povjesničari vjeruju da je Hipokrat još 460. g. pr. Kr. koristio masažu, manualne tehnike i hidroterapiju za liječenje ljudi. Ako te zanima više o povijesti fizioterapije dodatne informacije možeš pronaći ovdje.

4. Svjetski dan fizioterapije

Zbog velike važnosti za zdravlje fizioterapija je dobila svoj Svjetski dan. 8. rujna obilježava se kao Svjetski dan fizioterapije. Taj datum prilika je za upoznavanje Svjetske zajednice s važnosti fizioterapije i značajem koji fizioterapeuti imaju u prevenciji i liječenju bolesti.

5. Fizioterapija je namijenjena svima

Fizioterapija pomaže svima neovisno o životnoj dobi. Dijete s poteškoćama u razvoju kao i starija osoba koja je pretrpjela moždani udar imat će brojne dobrobiti od fizikalne terapije. Uklanjanje ili smanjenje boli, povećanje pokretljivosti, rehabilitacija nakon operacije ili ozljede samo su neke od prednosti fizioterapije.

6. Fizioterapija liječi više bolesti/stanja nego što možeš zamisliti

Fizioterapija nije samo rehabilitacija nakon operacije ili ozljede, nego puno više od toga. Fizioterapeuti pomažu u prevenciji i liječenju bolnih sindroma (stanja), sportskih i drugih ozljeda, bolesti mišično-koštanog sustava, bolesti povezanih sa starenjem, neuroloških, kardio-vaskularnih, respiratornih i mnogih drugih bolesti i tegoba.

7. Fizioterapija ima pozitivan učinak na psihičko zdravlje

Fizioterapija nije usmjerena samo na rješavanje fizičkih problema, nego na unaprjeđenje cjelokupnog zdravlja. Ona poboljšava kognitivne funkcije, raspoloženje i djeluje pozitivno na psihičko zdravlje. Motivacija, savjet i podrška važni su „alati“ koje fizioterapeuti koriste u svakodnevnom radu kako bi pomogli pacijentima da izvuku maksimum iz procesa oporavka i dođu do željenih rezultata.

8. Fizioterapija je utemeljena poslije Prvog Svjetskog rata

Fizioterapija je utemeljena u Kanadi nakon Prvog Svjetskog rata radi liječenja kanadskih vojnika koji su sudjelovali u ratu. Nakon povratka kući trebala im je pomoć u obnovi funkcija, mobilnosti i liječenju ozljeda.

9. Fizioterapeuti rade na različitim lokacijama

Jedna od prednosti fizioterapije kao zanimanja je široka mogućnost izbora radnog mjesta. Fizioterapeuti tako mogu obavljati posao u bolnicama, privatnim praksama, školama, staračkim domovima, u domovima pacijenata ili čak na bazenima.

10. Iskusan fizioterapeut može pročitati tvoje tijelo poput knjige

Fizioterapeut je zdravstveni stručnjak s izvrsnim znanjem i razumijevanjem ljudskog tijela. Zbog toga može saznati sve o tvom načinu života, prehrani, navikama vježbanja kao i položaju u kojem najčešće sjediš.

Koja od ovih činjenica ti se najviše sviđa? Koju bi dodao/dodala na ovaj popis? Piši mi, veselim se čuti tvoje ideje.

Ako želiš saznati više o tome što je fizioterapija, koja je uloga fizioterapeuta i kako ti fizioterapija može pomoći kreni ovdje.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.