Skip to content
U tri koraka do oporavka

U tri koraka do oporavka

Jesi li netko tko će trpiti/ignorirati bol dok ne postane prevelika ili netko tko će na prvi znak boli potražiti stručnu pomoć?

Prema Međunarodnoj udruzi proučavanja bola, bol je neugodno osjetno i emocionalno iskustvo povezano s trenutačnom ili potencijalnom ozljedom tkiva odnosno uvjetovano tom ozljedom.

Znanstveno je dokazano da bol značajno narušava kvalitetu života. Bol može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, slabost, izazvati ljutnju, frustraciju, promjene raspoloženja ili čak depresiju. Osim toga, ona negativno utječe na način života, posao i odnose.
Ne moraš trpiti ili ignorirati bol. Za nju postoji rješenje. Jedno od mogućih rješenja je fizioterapija.

Fizioterapija ti može pomoći da se riješiš bolova i drugih tegoba u tri koraka.

Koji su to koraci otkrit ćeš u nastavku teksta.

Prvi korak

Prvi korak je izbor fizioterapeuta koji će te voditi kroz proces oporavka i pomoći ti da se riješiš bolova i drugih tegoba.
Sve što trebaš učiniti da bi započeo svoj proces oporavka je rezervirati termin za fizioterapeutski pregled.

Tvoj problem vjerojatno je rješiv, ali nitko ne može umjesto tebe napraviti prvi korak.
Zato već danas napravi nešto dobro za sebe i svoje zdravlje i kontaktiraj željenog fizioterapeuta.

Drugi korak

Nakon što rezerviraš svoj termin slijedi drugi korak, a to je fizioterapeutski pregled.
Fizioterapeutski pregled je temelj uspješnog oporavka tj. osnovni preduvjet za potpuni oporavak i prevenciju budućih problema.
On omogućuje otkrivanje uzroka i stvarnog stanja problema, određivanje pravilne i učinkovite terapije te izbjegavanje neželjenih kontraindikacija.

Pregled se sastoji od uzimanja anamneze (odgovora na pitanja o vrsti, uzroku i težini tvog problema, tvom općem zdravstvenom stanju, životnim navikama, prehrani, itd.) i posebnih testova kojima se utvrđuje stvarno stanje tvog problema, određuje tvoje funkcionalno ograničenje i nesposobnost te mjeri tvoj opseg pokreta i snaga mišića.

Pojednostavljeno rečeno, fizioterapeutski pregled sastoji se od razgovora i nekih testova. Tijekom pregleda nastojim saznati tvoje potrebe, želje i ciljeve kako bih izabrao najbolju terapiju za tebe.

Treći korak

Nakon obavljenog pregleda slijedi treći korak, a to je odgovarajuća terapija.

Individualni tretman pravi je izbor za tebe ako nemaš ozbiljnijih fizičkih problema, dok je fizioterapijski program idealno rješenje ako se boriš s težim fizičkim problemom ili više njih.
Fizioterapijski program uključuje više tretmana koji se odrađuju u periodu od nekoliko tjedana ovisno o prirodi i težini tvog problema. Svaki program pažljivo je osmišljen i u potpunosti prilagođen tvojim mogućnostima i potrebama.

Fizioterapijski program u pravilu se sastoji od obrade mekih tkiva (manualnih tehnika opuštanja mekih tkiva), fizioterapijskih vježbi, specijalnih tehnika (Ortokoncept, Cupping, Kinesiotaping) po potrebi te edukacije.

Fizioterapijske vježbe

Fizioterapijske vježbe važan su dio procesa oporavka jer ti pomažu u postizanju željenih rezultata, održavanju optimalnog stanja te prevenciji budućih ozljeda ili bolnih stanja.
Postoje različite vrste fizioterapijskih vježbi, a neke od najčešćih su:

  • Vježbe mobilnosti kojima se povećava ili održava opseg pokreta
  • Vježbe istezanja kojima se poboljšava fleksibilnost
  • Vježbe jačanja kojima se poboljšava snaga i izdržljivost mišića
  • Vježbe stabilizacije kojima se stabiliziraju zglobne strukture

Specijalne tehnike

Fizioterapijski program može obuhvaćati i specijalne tehnike ako to odgovara prirodi i težini tvog problema ili stanja.

Ortokoncept je metoda koja ti u samo nekoliko tretmana može pomoći da se riješiš bolova, ukočenosti ili napetosti u mišićno-koštanom sustavu. Kombinacija je manualne terapije, kiropraktike i sektoralne osteopatije. Sastoji se od manualne obrade mekih tkiva, vraćanja zglobnih struktura u optimalan položaj i ciljanih vježbi.

Cupping je specijalna tehnika ublažavanja bolova i napetosti u različitim dijelovima tijela pomoću posebnih čaša. Provodi se stavljanjem čaša na kožu koje povlače (usisavaju) kožu prema gore i na taj način stvaraju vakuum.
Koristi se za ublažavanje bolnih sindroma (stanja) te simptoma artritisa, astme, karpalnog tunela i mnogih drugih.

Kinesiotaping je specijalna tehnika u kojoj se posebnim elastičnim trakama (koje se lijepe direktno na kožu) liječe mišićno-ligamentarna oštećenja i otklanjaju bolna stanja. Kinesiotaping stimulira površinske receptore na koži, podupire rad i funkciju mišića, potpomaže mišićnu kontrakciju ili relaksaciju, pomaže u korekciji ligamenata i zglobova, smanjuje mišićno-tetivnu napetost oko zglobova, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe te povećava opseg pokreta.
Primjenjuje se za probleme s mišićima i zglobovima, liječenje migrene i edema, inkontinencije, menstrualnih bolova te kao preventivna mjera u sportu.

Edukacija

Posljednji, ali ne i najmanje važan dio fizioterapijskog programa je edukacija.
Edukacija obuhvaća:

  • savjetovanje o lakšem načinu nošenja s problemom u svakodnevici
  • savjetovanje o vježbama koje ti pomažu olakšati bolove i druge tegobe
  • pobliže objašnjavanje tvog problema ili stanja i mogućih nejasnoća
  • praćenje tijeka tvog stanja
  • druge upite

Proces oporavka ponekad nije jednostavan, ali ako si motiviran/motivirana za ulaganje u sebe i svoje zdravlje, dosljedan/dosljedna u pojavljivanju na svakom tretmanu i odrađivanju zadanih vježbi te pozitivan/pozitivna u pogledu ishoda oporavka riješit ćeš se bolova i drugih tegoba te postići željene rezultate.

A sada kad si upoznat/upoznata sa svim koracima koji te vode do oporavka napravi prvi i rezerviraj termin.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.