Skip to content
Sve što trebaš znati prije prvog tretmana.

Sve što trebaš znati prije prvog tretmana

S tobom želim podijeliti 10 savjeta koji će ti pomoći da u potpunosti budeš spreman/spremna za prvi tretman i izvučeš maksimum iz procesa oporavka.

1. Svaka osoba je posebna, a svaki slučaj drugačiji.

Zato je prije odabira bilo kakvog tretmana potrebno obaviti fizioterapeutski pregled.
On omogućuje otkrivanje uzroka i stvarnog stanja problema, određivanje pravilne i učinkovite terapije te izbjegavanje neželjenih kontraindikacija.

2. Broj tretmana koji će ti biti potreban da se oporaviš i postigneš željene rezultate u potpunosti je individualan i ovisi o više faktora.

Prvenstveno o prirodi i težini tvog problema, tvom općem zdravstvenom stanju, životnim navikama, fizičkoj kondiciji, dobi, prehrani i lijekovima koje uzimaš.

3. Neki tretmani su potpuno bezbolni dok drugi zbog prirode i težine problema mogu biti malo nelagodni.

Tijekom takvih tretmana kontinuirano motrim tvoju toleranciju na nelagodu ili bol i činim sve što je potrebno da i takav tretman uvijek bude unutar tvog praga tolerancije i što ugodniji za tebe.

4. Preporučujem ti da na prvi tretman poneseš svoje medicinske nalaze (ako ih imaš).

Oni mi mogu dati više informacija o tvom problemu te olakšati odabir i izradu plana terapije. Osim medicinskih nalaza ne trebaš ništa više ponijeti jer te sve potrebno za terapiju čeka u našoj praksi.

5. Zbog prirode pojedinih tretmana, preporučujem ti da odjeneš ono u čemu se osjećaš najugodnije.

Na taj način možeš u potpunosti iskoristiti vrijeme tretmana i ostvariti željeni rezultat. Primjerice, ako planiraš vježbati obuci ili ponesi ugodnu i širu odjeću te sportsku obuću.

6. Uvijek budi otvoren/otvorena i iskreno razgovaraj s fizioterapeutom o svom problemu, simptomima i poteškoćama s kojima se suočavaš u svakodnevici.

Podijeli što više informacija o vrsti bola koju osjećaš, jačini bola te vremenskom periodu u kojem osjećaš bol. To će pridonijeti ugodnosti tretmana i pomoći ti da izvučeš maksimalnu korist iz terapije.

7. Da bi izbjegao/izbjegla eventualne nesporazume i nezadovoljstvo krajnjim rezultatom od početka trebaš imati realna očekivanja.

Neke su dijagnoze u potpunosti izlječive dok je kod drugih moguće samo poboljšanje stanja odnosno smanjenje tegoba.

8. Postavljaj pitanja za vrijeme terapije.

Da bih u svakom trenutku znao kako se osjećaš i mogao prilagoditi tijek terapije tvojim potrebama, željama i mogućnostima.

9. Nemoj raditi pauze između tretmana niti propuštati odraditi zadane vježbe kod kuće jer to može usporiti tvoj oporavak.

Budi dosljedan/dosljedna u izvođenju vježbi, promjeni loših životnih navika i brizi o svom zdravlju kako se tvoj problem ne bi pogoršao ili vratio.

10. Ostani pozitivan/pozitivna unatoč težini svog problema i dopusti fizioterapeutu da se pobrine za tebe i pomogne ti na najbolji mogući način.

Koji savjet ti se čini najkorisnijim? Piši mi veselim se čuti tvoje mišljenje.
Više informacija o samom pregledu i fizioterapeutskim tretmanima možeš pronaći ovdje.

Ako ti je ovaj tekst bio koristan podijeli ga s drugima.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.