Skip to content
Prikaz slučaja

Prikaz slučaja (vjerovali ili ne)

Kao fizioterapeut svakodnevno se susrećem s manje ili više zahtjevnim slučajevima.
Slučajevima koji testiraju moje znanje i vještine te me iznova podsjete koliko je fizioterapija zanimljiva i sveobuhvatna djelatnost.

Jedan od tih slučajeva posebno pamtim ne samo po njegovoj zahtjevnosti već i po neočekivanosti njegova ishoda.

Ako želiš saznati o čemu se radi nastavi čitati jer ću ti u ovom tekstu otkriti sve o tome.

Što autoimuna bolest i pištolj za masiranje imaju zajedničko?

Početak problema

Prije otprilike dvije godine, dok sam radio u Njemačkoj, za pomoć mi se obratio 19-godišnji mladić M.
Student ekonomije koji slobodno vrijeme najčešće provodi igrajući igrice na kompjutoru. Ne bavi se sportom niti drugom fizičkom aktivnosti.
Jednog dana probudio se i više nije mogao saviti lijevu nogu u koljenu.

Traženje uzroka

Zbog neobičnog problema koji ga je zabrinjavao i značajno mu otežavao svakodnevicu odlučio je potražiti stručnu pomoć.
Posjetio je liječnika obiteljske medicine koji ga je uputio na pregled kod ortopeda. Zbog nespecifične simptomatike ortoped nije mogao otkriti uzrok njegovog problema te ga je poslao na daljnju radiološku obradu.

Radiološke snimke (MRT, RTG, CT) također nisu pokazale nikakve promjene na mišićno-koštanim strukturama. Nitko nije znao što uzrokuje ovaj problem.
Kao posljednju opciju liječnici su se odlučili za artroskopiju koljena. Nažalost, ni artroskopija nije donijela nikakve rezultate.

Nakon tog kirurškog zahvata upućen je na fizikalnu terapiju radi rehabilitacije i jačanja mišića lijeve noge.
I tu se po prvi puta susrećemo.

Neočekivani obrat

Pri prvom susretu M. je izgledao prilično uzrujano i očajno zbog svoje situacije, a najviše zbog toga što mu nitko ne može pomoći.
Zato sam iznimno pažljivo pristupio pregledu i maksimalno mu se posvetio.
Ispričao mi je svoju priču nakon čega smo detaljno prošli sva pitanja iz anamneze. Na pitanje boluje li od kakve bolesti odgovorio je negativno.

Nakon anamneze odradili smo sva potrebna testiranja koja nisu indicirala nikakav problem mišićno-koštanog sustava, osim činjenice da ne može saviti nogu u koljenu.

Taman kad sam pomislio da sam iscrpio sve svoje mogućnosti, sjetio sam se da sam negdje pročitao da određene autoimune bolesti mogu uzrokovati blokadu perifernog živčanog sustava.
Ponovno sam ga upitao ima li možda neku autoimunu bolest na što mi je odgovorio da ima lupus, ali nije mislio da je to presudno navesti.

Iznenađujuće rješenje

Znajući tu informaciju odlučio sam drugačije pristupiti problematici. Želio sam stimulirati određene živce i vidjeti kakva će biti njegova reakcija.

Uzeo sam pištolj za masiranje i s njim naprije prošao po mišićima natkoljenice te ga zamolio da savije nogu, ali nije uspio.
Nakon toga zamolio sam ga da legne na trbuh i počeo ga pištoljem masirati po donjem dijelu leđa (sljedeći nivo stimulacije živaca).

Nakon odrađene masaže pitao sam ga može li sada saviti nogu u koljenu i uspio je!
On u šoku, ja u šoku, ali sretni što smo na neočekivani način uspjeli konačno riješiti problem. Daljna rehabilitacija prošla je uspješno, bez ikakvih problema.

Jesi li se i ti ikada susreo/la sa sličnim nevjerojatnim slučajevima u praksi?
Piši mi, veselim se čuti tvoja iskustva.

Ako ti je ovaj tekst bio zanimljiv, možeš pročitati još jedan prikaz slučaja.

Hvala ti što ovaj tekst dijeliš s drugima.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.