Skip to content
Prikaz slučaja

Prikaz slučaja (što kada pacijent ima više problema)

Kad pacijent ima samo jedan problem određivanje terapije u pravilu nije komplicirano.

No kako pravilno odrediti terapiju kod pacijenta koji ima više različitih problema?
Kojem problemu dati prednost tj. kojim redoslijedom rješavati te probleme?

Na ova pitanja odgovorit ću ti kroz prikaz jednog nedavnog slučaja s kojim sam se susreo.

Kako je sve počelo

Prije nekoliko mjeseci imao sam priliku pomoći jednom mladoj majci koja se nakon poroda suočila s čak tri problema koji su joj značajno otežavali svakodnevno funkcioniranje.

E. je studentica koja svakodnevno provodi sate i sate sjedeći i učeći.
Proteklih 10 godina nije se bavila sportom niti vježbala. Jedina prihvatljiva vrsta fizičke aktivnosti za nju bila je povremena šetnja po gradu. Umjesto vježbanja uvijek radije bira gledanje serija ili čitanje knjiga.
S 23 godine život joj se promijenio iz temelja jer je postala majka.

Velike životne promjene, sjedilački način života i nepravilna briga o fizičkom zdravlju uzrokovali su bolove u leđima, probleme s čeljusnim zglobom i plantarni fascitis u razmaku od svega nekoliko mjeseci.

Što je uzrokovalo ove probleme

 1. Bolovi u leđima javili su se zbog toga što je E. godinama dugotrajno sjedila i nije bila dovoljno fizički aktivna. Ako tome pridodamo i stalno podizanje i spuštanje djeteta jasno je da su njezina leđa trpjela veliki napor.
 2. Bolove u čeljusti i preskakanje čeljusnog zgloba uzrokovalo je svakodnevno dojenje u nepravilnom položaju, žvakanje hrane pretežito na lijevoj strani lica te škripanje zubima noću (zbog novonastalog stresa).
 3. Plantarni fascitis javio se sasvim spontano nakon što je E. jednog dana odlučila početi trčati kako bi imala više energije i bila produktivnija. Njezino tijelo inače nenaviknuto na fizičku aktivnost premašilo je svoj kapacitet zbog čega je došlo do iritacije plantarne fascije.

Kako sam pristupio problematici

Iako je E. u početku ignorirala ove probleme misleći da nisu ništa ozbiljno i da će prestati sami od sebe dogodilo se upravo suprotno.

Zbog bolova u čeljusti i preskakanja čeljusnog zgloba više nije mogla normalno žvakati, a počela je imati i glavobolje.
Bolovi u leđima otežavali su joj sjedenje i pregibanje te remetili san, a zbog plantarnog fascitisa više nije mogla normalno hodati, a kamoli trčati.

Shvatila je da joj je hitno potrebna pomoć stručnjaka. I tu se po prvi puta susrećemo.
Nakon što mi je ispričala svoju priču znao sam da će za uspješno rješavanje ovih problema biti potrebna strpljivost, velika motivacija i dosljednost.

Nakon inicijalnog razgovora i uzimanja anamneze odradio sam potrebna testiranja kako bih utvrdio točno stanje svih tegoba i pravilno odredio terapiju.

Kako sam utvrdio koji je problem prioritet?

 • u pravilu prioritet je regija u kojoj pacijent osjeća najveće bolove ili ograničenje pokreta (E. je najveće bolove osjećala u leđima)
 • ako pacijent u svim pogođenim regijama osjeća isti intenzitet boli prioritet se daje regiji koja je pod najvećim opterećenjem u svakodnevici
 • prioritet rješavanje problema ovisi i o vremenu za terapiju kojim klijent raspolaže (ako je riječ o dužem vremenskom periodu postoji mogućnost rješavanja više problema odjednom)

Nakon određivanja redoslijeda rješavanja problema bilo je vrijeme za terapiju.

Koji plan terapije sam izabrao

Za bolove u leđima izabrao sam:

 • vježbe snage leđa i trupa kako bih ojačao E. muskulaturu i poboljšao cjelokupno držanje
 • nekoliko medicinskih masaža radi opuštanja živčanog sustava i oslabađanja tijela od stresa

Probleme čeljusnog zgloba riješili smo terapijom koja se sastojala od:

 • masaže za opuštanje muskulature lica i vrata
 • pasivne mobilizacije temporomandibularnog zgloba zbog preosjetljivosti i boli
 • aktivnih vježbi mobilizacije TMZ-a

Terapija za plantarni fascitis obuhvaćala je:

 • manualne tehnike prema Ortokonceptu radi opuštanja mišića potkoljenice i plantarne fascije
 • ekscentrične vježbe za stopalo i potkoljenicu
 • aktivne vježbe snage
 • prilagođavanje opterećenja stopala u svakodnevici

Iako nije uvijek bilo jednostavno pozitivnim stavom, strpljivošću i dosljednošću uspješno smo riješili sve ove probleme.
E. je dobila savjete i vježbe koji će joj pomoći da ostane snažna i zdrava te izbjegne vraćanje problema. Osim toga odlučila je da će bolje brinuti o sebi i biti više fizički aktivna.

Ako i tebe bol sputava u svakom dijelu tvog života i ne dopušta ti da uživaš u omiljenim aktivnostima vrijeme je da preuzmeš zdravlje u svoje ruke. Rezerviraj termin i dođi na pregled.

Zajedno ćemo pronaći najbolje rješenje za tebe kako bi što prije započeo tvoj život bez bolova.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.