Skip to content

Ortokoncept- drugačija metoda za dugotrajne rezultate

Što kada bih ti rekao da postoji metoda koja ti u samo nekoliko tretmana može pomoći da se riješiš bolova, ukočenosti i napetosti? Ako ti ovo zvuči zanimljivo, nastavi čitati jer ću u nastavku teksta s tobom podijeliti sve o metodi koja se zove Ortokoncept.

Tijekom osam godina radnog iskustva završio sam brojne tečajeve u Njemačkoj i Hrvatskoj. Svi su mi proširili znanje i donijeli nove mogućnosti.
Jedan od najzanimljivijih i najupečatljivijih među njima mi je Ortokoncept.

Ortokoncept je iznimno zanimljiva, pametno osmišljena i učinkovita metoda liječenja koja nudi drugačiji pristup u fizioterapiji.

Što je Ortokoncept

Pojednostavljeno rečeno:

Ortokoncept je metoda brzog i efikasnog rješavanja boli, ukočenosti i napetosti u mišićno-koštanom sustavu.

Učinkovitost i uspješnost Ortokoncepta leže u spajanju tri metode koje i pojedinačno, a pogotovo zajedno postižu sjajne rezultate. To su manualna terapija, kiropraktika i sektoralna osteopatija.

Manualna terapija je postupak u kojem se rukama, direktnim kontaktom sa tijelom liječe zglobovi i/ili meka tkiva.
Kiropraktika je vrsta alternativne medicine koja je usmjerena prvenstveno na kralježnicu i druge zglobne strukture te njihovu povezanost sa živčanim sustavom.
Osteopatija je vrsta alternativne medicine usmjerena na liječenje mekih tkiva i kostiju. Bazira se na cjelovitom (holističkom) pristupu liječenju.

Ortokoncept, vraćanje zglobnih struktura vrata u optimalan položaj
Manipulacije zglobnih struktura vrata

Zašto je Ortokoncept važan

Ortokoncept je 3u1 terapija tj. terapija koja uključuje:

  1. manualnu obradu mekih tkiva (tetiva, ligamenata, fascije, mišića, kože)
  2. manipulacije zglobnih struktura
  3. održavanje postignutog stanja kroz ciljane vježbe

Ortokoncept je važan jer promatra čovjeka kao funkcionalnu i međusobno povezanu cjelinu, pa se on ne liječi samo tamo “gdje boli” nego na svim mjestima koja mogu biti povezana s mjestom boli.

Na svaki funkcionalni poremećaj tijelo reagira u cjelini, a ne samo u području gdje se pojavi bol.
Tako primjerice disfunkcija sakroilijakalnog zgloba (spoj križne i obje crijevne kosti) može uzrokovati bol u koljenu, izazvati glavobolje ili probleme sa čeljusnim zglobom.
Za dugoročnu uspješnost terapije potrebno je pravilno utvrditi te veze i liječiti ih ranije navedenim tehnikama.

Ortokoncept se temelji na istraživanjima prema kojima disfunkcija u jednom segmentu pokreta s vremenom može dovesti do disfunkcija u drugim dijelovima tijela kao rezultat kompenzacijskih obrazaca.
Tako primjerice, malpozicije u području kralježnice dovode do funkcionalnih poremećaja segmentalnih perifernih živaca, a time i do poremećaja u radu organa putem vegetativnih eferentnih živčanih puteva.

Ortokoncept, manualna obrada mekih struktura leđa
Manualna obrada mekih struktura leđa

3 razloga zašto izabrati Ortokoncept

  1. Uklanja bol, ukočenost i napetost u samo nekoliko tretmana
  2. Postiže optimalne rezultate koji su dugotrajni
  3. Ne postoji gotovo nikakav rizik

Dok su standardnim metodama fizioterapije za postizanje optimalnih rezultata često potrebni tjedni ili mjeseci, Ortokonceptu je dovoljno puno manje vremena. Glavni razlog tome je činjenica da predstavlja kombinaciju tri učinkovite metode.

Ortokoncept ne liječi samo tamo “gdje boli” nego na svim mjestima koja mogu biti povezana s mjestom boli. Na taj način u najvećem broju slučajeva postiže dugotrajne rezultate.

Terapija prema Ortokonceptu nije rizična ako ju izvodi stručna i educirana osoba, a pacijent je prethodno upoznat sa svim koracima i načinom izvođenja tretmana.

Ortokoncept u praksi

Pravu vrijednost Ortokoncepta uvidio sam radeći s pacijentima u Njemačkoj.
Pacijenti koji su poslije mjeseci ili godina neuspjelih terapija, odabirući Ortokoncept, odlučili uložiti u sebe i svoje zdravlje već nakon prvog tretmana postizali su izvrsne rezultate.

Primjer 1.

Pacijent L.T. obratio mi se zbog bolova u koljenu nepoznatog uzroka. Nakon brojnih neuspjelih terapija odlučio je isprobati Ortokoncept.

Tijekom pregleda ustanovio sam disbalans zdjeličnog obruča koji je utjecao na položaj zglobnih struktura koljena i stopala. Osim toga, pacijent je imao povišen tonus mišića noge na strani bolnog koljena.

Prvo sam primijenio manualne tehnike za obradu mekog tkiva noge, a potom odradio manipulacije zglobnih struktura kralježnice, zdjelice i noge. Ciljanim vježbama stabilizirali smo optimalan položaj zglobnih struktura.
Sljedeći dan pacijent je primijetio da se bol u koljenu smanjila, a dva dana nakon terapije bol je u potpunosti nestala.

Primjer 2.

Pacijent P.B. došao je na terapiju zbog akutne boli u donjem dijelu leđa. Zbog te boli nije mogao uspravno stajati niti se pregibati postranično.
Već prije pregleda primijetio sam da pacijent ima pogrbljeno držanje.

Tijekom pregleda ustanovio sam povišen tonus mišića leđa, rotaciju nekoliko kralježaka te nepravilan položaj kostiju zdjelice.
U dogovoru s pacijentom odlučio sam primijeniti Ortokoncept.

Manualnim tehnikama opustio sam muskulaturu i fasciju leđa, a potom odradio manipulacije zglobnih struktura leđa i noge. Ciljanim vježbama stabilizirali smo optimalan položaj zglobnih struktura.
Pacijent je već nakon prvog tretmana mogao uspravno stajati, hodati te se pregibati uz minimalnu bol. Tri dana nakon tretmana bol je u potpunosti nestala.

Ako se i ti pronalaziš u ovim primjerima, a ne znaš što bi ti moglo pomoći rezerviraj termin za pregled i zajedno ćemo pronaći najbolje rješenje za tebe kako bi što prije započeo tvoj život bez bolova.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.