Skip to content
Mitovi o fizioterapiji

Najčešći mitovi o fizioterapiji

Fizioterapija je zdravstvena djelatnost usmjerena na obnavljanje, održavanje i razvijanje mobilnosti, funkcija i dobrobiti pacijenta.
Zbog brojnih prednosti za zdravlje ona se primjenjuje u gotovo svim granama medicine kao što su ortopedija, neurologija, kardiologija, sportska medicina i mnoge druge.

Unatoč tome, još uvijek postoje brojni mitovi o fizioterapiji koji umanjuju vrijednost ove važne struke.

Upravo zato u ovom tekstu razbit ću neke od najčešćih mitova i zabluda koje te sprječavaju da potražiš pomoć fizioterapeuta.

1. Fizioterapija je samo za starije osobe

Jedan od najčešćih mitova o fizioterapiji je da je ona namijenjena samo starijim osobama.
Istina je da fizioterapija pomaže ljudima svih dobnih skupina, uključujući djecu, adolescente, odrasle i starije osobe.

Fizioterapeuti liječe širok spektar različitih stanja i ozljeda, od problema s razvojem kod djece do rehabilitacije nakon operacije ili ozljede kod sportaša.

2. Fizioterapija je samo za one koje nešto boli

Fizioterapija pomaže ne samo u liječenju boli, nego i u prevenciji brojnih fizičkih problema te unaprjeđenju cjelokupnog zdravlja.
To znači da ti fizioterapija može pomoći ne samo da riješiš svoj problem već i da se osjećaš snažnije, slobodnije i zdravije.

3. Fizioterapija je samo rehabilitacija nakon ozljede

Fizioterapija nije samo rehabilitacija poslije operacije ili ozljede.
Ona liječi više stanja nego što možeš i zamisliti. Glavobolje, bol u čeljusti, problemi s ravnotežom, tinitus samo su neki od brojnih primjera.

Osim toga, fizioterapeut te može podučiti o pravilnom držanju tijela, vježbama za jačanje snage i izdržljivosti te održavanju kondicije.

4. Fizioterapija je bolna

Mnogi vjeruju da je fizioterapija bolna.
Iako određene metode i tehnike fizioterapije (ovisno o prirodi i težini tvog stanja) mogu biti malo nelagodne, svrha fizioterapije je upravo uklanjanje ili smanjenje boli i nelagode.

Fizioterapeut tijekom svake terapije pažljivo motri tvoju toleranciju i osjetljivost na bol te sukladno tome prilagođava terapiju.

5. Samo te liječnik može uputiti fizioterapeutu

Iako te tvoj liječnik može uputiti kod fizioterapeuta, mnogi fizioterapeuti rade kao samostalni pružatelji usluga.
To znači da se možeš izravno obratiti fizioterapeutu za pomoć bez prethodne uputnice liječnika.

Fizioterapeuti su zdravstveni stručnjaci s izvrsnim poznavanjem i razumijevanjem ljudskog tijela koji obavljaju vlastitu procjenu stanja i pružaju odgovarajući tretman.

6. Fizioterapija je jednokratni tretman

Fizioterapija je proces koji često zahtijeva vrijeme i posvećenost.
Ovisno o ozbiljnosti i težini stanja ili ozljede, često je potrebno više tretmana za postizanje optimalnih rezultata.

Broj tretmana koji će ti fizioterapeut preporučiti u potpunosti je individualan i prvenstveno ovisi o težini tvog problema, općem zdravstvenom stanju, životnim navikama, fizičkoj kondiciji, dobi, prehrani i lijekovima koje uzimaš.

7. Operacija je jedina/zadnja opcija

Fizioterapija je nekirurška metoda liječenja koja za cilj ima smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i vraćanje funkcionalnosti pacijenta.

Od liječenja degenerativnih stanja diska, osteoartritisa i pukotina rotatorne manšete do puknuća meniskusa, fizioterapija se pokazala jednako učinkovitom kao i kirurgija. Stoga operacija nije jedina opcija.

U mnogim slučajevima fizioterapija pokazuje sjajne rezultate te sprječava operaciju za širok raspon stanja.

8. Isti rezultat može se postići vježbanjem kod kuće

Iako samostalno vježbanje kod kuće može biti korisno, ono ne može zamijeniti stručno vodstvo i usmjeravanje fizioteraputa kao ni procjenu i prilagodbu terapije tvojim individualnim potrebama.

Fizioterapeuti su educirani za prepoznavanje specifičnih problema, pružanje ciljanih vježbi i tehnika te praćenje tvog napretka radi postizanja najboljih rezultata.

9. Fizioterapija je isto što i masaža

Masaža je samo jedna od tehnika koje fizioterapeuti koriste u svom radu. Fizioterapija obuhvaća širok spektar različitih metoda, tehnika i vježbi kao što su manualne tehnike, kinesiotaping, cupping, elektroterapija i vježbe snage.

Osim toga, fizioterapija uključuje edukaciju pacijenta o prevenciji, samopomoći i održavanju postignutog stanja.

10. Fizioterapeut će mi zadati brojne vježbe

Fizioterapeut će ti na početku rehabilitacije najčešće zadati dvije do tri jednostavne i učinkovite vježbe kako bi bio siguran da ćeš ih pravilno i dosljedno izvoditi.

S vremenom će se mijenjati vrsta, intenzitet i opterećenje vježbi kako bi se osigurao tvoj potpuni oporavak i spriječilo vraćanje problema.

Razbijanje ovih mitova o fizioterapiji pomaže stvoriti jasniju i realniju sliku o ovoj vrijednoj struci zdravstvene skrbi.
Fizioterapija igra ključnu ulogu u oporavku i očuvanju zdravlja.

Ako imaš bilo kakve zdravstvene probleme kod kojih ti fizioterapija može pomoći, nemoj vjerovati ovim mitovima, nego potraži pomoć fizioterapeuta.

Rezerviraj termin za pregled kako bi što prije započeo tvoj oporavak.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.