Skip to content
Medicinska masaža

Zašto je medicinska masaža usluga koju naši klijenti obožavaju

Masaža je jedna je od najpoznatijih metoda liječenja i opuštanja.
Zbog brojnih dobrobiti za zdravlje, ona se od davnina primjenjuje u medicinske i relaksirajuće svrhe.
Ljudi diljem svijeta koriste ju kao izvrstan način očuvanja zdravlja i dopunu liječenju.
Postoje različite vrste i tehnike masaže, a jedna od najpoznatijih je medicinska masaža.

Ako želiš saznati više o ovoj tehnici i njezinim prednostima, nastavi čitati.

Što je medicinska masaža

Medicinska masaža je masaža koju izvodi stručno i obrazovano medicinsko osoblje, kao niz sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipuliranja tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, fascijom i mišićima).

Usredotočuje se na određena područja tijela koja su pod utjecajem boli, napetosti ili ozljede.
Izvodi se u svrhu djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe. Medicinska masaža odličan je način pripreme tkiva za primjenu tehnika mobilizacije i manipulacije.

Za razliku od klasične masaže, usmjerena je na otkrivanje i rješavanje uzroka problema, pa postiže dugotrajnije rezultate.

Postoji nekoliko tehnika koje se koriste u medicinskoj masaži, ovisno o vrsti stanja i problema koji se tretira:

 1. Dubinska masaža (deep tissue) fokusira se na dublje slojeve mišića i tkiva kako bi se ublažila napetost i bol. Snažnijim pritiscima i dugotrajnijim pokretima postižu se željeni rezultati.
 2. Sportska masaža često se koristi u terapiji sportskih ozljeda. Uključuje kombinaciju različitih tehnika poput istezanja mišića, kompresije, vibracije i dubinske masaže.
 3. Masaža trigger točaka fokusira se na specifične točke u mišićima koje mogu uzrokovati bol ili nelagodu.

Koje su prednosti medicinske masaže

Medicinska masaža ima brojne prednosti:

 • uklanja bol i napetost u mišićima
 • ublažava grčeve i upalu mišića
 • poboljšava pokretljivost i izdržljivost
 • ublažava glavobolje
 • snižava krvni tlak
 • poboljšava san
 • smanjuje stres
 • popravlja raspoloženje
 • potiče cirkulaciju i probavu

Kome medicinska masaža može pomoći

Bolovi u mišićima

Medicinska masaža smanjuje bol i napetost u mišićima te poboljšava protok kisika i hranjivih tvari potičući oporavak mišića. Osim toga, ona opušta mišićna vlakna koja su zategnuta ili skraćena zbog naprezanja ili pretjerane aktivnosti.
Opuštanje mišićnih vlakana povećava pokretljivost mišića, smanjuje bol i olakšava izvođenje svakodnevnih aktivnosti.

Sportske ozljede

Sportaši često koriste medicinsku masažu za ubrzavanje procesa oporavka od sportskih ozljeda kao što su istegnuća, uganuća ili modrice. Ova vrsta masaže pomaže u smanjenju upale, poboljšanju protoka krvi i obnavljanju oštećenog tkiva.

Rehabilitacija nakon operacije

Medicinska masaža može biti korisna za osobe koje su prošle operaciju zato što smanjuje otok, pomaže u zacjeljivanju i vraćanju elastičnosti ožiljkastog tkiva te pospješuje oporavak.

Problemi sa zglobovima

Osobe s artritisom, burzitisom ili drugim problemima sa zglobovima mogu imati koristi od medicinske masaže zato što ona pomaže u smanjenju upale, poboljšanju pokretljivosti zglobova i olakšavanju boli.

Medicinska masaža

Trebaš li izbjegavati medicinsku masažu

Trebao/trebala bi izbjegavati medicinsku masažu ako imaš:

 • akutne ozljede – medicinska masaža ne preporučuje se na područjima akutnih ozljeda poput uganuća, istegnuća ili lomova zato što može povećati bol.
 • upaljene ili inficirane rane – medicinska masaža upaljenih ili inficiranih područja može iritirati ili pogoršati stanje.
 • krvarenje ili poremećaje zgrušnjavanja krvi – ako imaš poremećaj zgrušavanja krvi i uzimaš antikoagulantne lijekove budi oprezan/oprezna s masažom i prije masaže posavjetuj se sa stručnjakom.
 • akutne infekcije – ako imaš akutne infekcije, poput prehlade, gripe ili upale pluća, masaža se ne preporučuje zato što može povećati protok krvi i širenje infekcije na druge dijelove tijela.
 • povišenu temperaturu – u slučaju povišene temperature izbjegavaj medicinsku masažu zato što ona može pogoršati tvoje simptome.

Medicinska masaža je učinkovita i širokoprimjenjiva tehnika liječenja koja ima brojne dobrobiti zbog čega ju naši klijenti obožavaju.

Kako tebi zvuči? Misliš li da je pravo rješenje za tebe?
Ako je tvoj odgovor potvrdan, kreni ovdje i rezerviraj svoj termin.

Ako ti je ovaj tekst bio koristan i zanimljiv podijeli ga s drugima.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.