Skip to content
Kralježnica

Snažna i zdrava kralježnica

Kralježnica je čudesan, elegantno uravnotežen sustav i temeljni oslonac cijelog tijela.
Nježno zakrivljena u obliku slova S, kralježnica povezuje kosti glave, trupa i udova.

Kralježnica predstavlja zaštitni omotač za leđnu moždinu i neke unutarnje organe.
Pruža nam potpornu strukturu za održavanje uspravnog položaja i savija se kako bi nam omogućila slobodu kretanja. Zapravo, svaki tvoj pokret angažira kralježnicu.

Sjedilački način života, manjak aktivnosti, nepravilno držanje, određene bolesti ili ozljede negativno utječu na kralježnicu i mogu uzrokovati bolove u leđima ili vratu.
Ti bolovi značajno narušavaju svakodnevicu, otežavaju rad i bavljenje fizičkim aktivnostima te uzrokuju stres i frustraciju.

Kako bi tvoja kralježnica što duže ostala snažna i zdrava s tobom ću podijeliti 10 savjeta koji ti u tome mogu pomoći.

1. Redovito vježbaj i jačaj mišiće leđa

Redovita tjelovježba važna je za zdravlje cijelog tijela, a osobito kralježnice.
Jačanjem mišića leđa poboljšavaš posturu i omogućavaš svojoj kralježnici veći opseg pokreta u različitim smjerovima. Dosljedan režim ciljanog jačanja ključan je za dugoročni uspjeh u upravljanju i kontroli boli u kralježnici.

Snažna i zdrava kralježnica

2. Kreći se

Ostanak u istom položaju duže vrijeme predstavlja teret za kralježnicu. Dugotrajno sjedenje onemogućuje održavanje neutralnog položaja kralježnice i pridonosi stresu kralježnice. Zato je iznimno važno održavati kralježnicu aktivnom tijekom dana.
Primjerice, ako dugo sjediš na poslu, uzimaj češće pauze tijekom kojih ćeš prošeti, napraviti nekoliko vježbi ili se istegnuti kako bi tvoja kralježnica ostala fleksibilna.

Snažna i zdrava kralježnica

3. Tvoja postura je važna

Pravilno držanje odlična je predispozicija za prevenciju problema s kralježnicom. Kod jednostranog držanja (osobito kad je tijelo nagnuto prema naprijed) mogu se javiti napetost i bolovi u leđima ili vratu.
Pravilnijim držanjem kralježnica lakše raspodjeljuje pritisak na svoje strukture te samim time smanjuje se mogućnost za nastanak bolova.

Snažna i zdrava kralježnica

4. Oprezno s teškim predmetima

Savijanje tijela radi podizanja teških predmeta predstavlja veliko opterećenje za kralježnicu. Zato je prilikom podizanja važno koristiti ispravnu tehniku kako bi se izbjegle ozljede. Leđa trebaju biti uspravna, noge savijene u koljenu, a snaga nogu aktivirana kako bi se podizanje ispravno dovršilo.

5. Održavaj uravnoteženu tjelesnu težinu

Prekomjerna tjelesna težina može uzrokovati nepotreban fizički stres na kralježnici. Osim toga, višak kilograma često rezultira bolestima ili fizičkim stanjima koja mogu dodatno oštetiti kralježnicu ili pogoršati postojeće probleme.

6. Vodi računa o prehrani

Zdrava i raznolika prehrana iznimno je važna za zdravlje kralježnice i cijelog tijela. Kalcij i vitamin D bitni su nutrijenti za zdravlje kostiju, pa stoga ne bi smjeli nedostajati u prehrani. Osim toga, svakodnevna prehrana trebala bi uključivati i druge vitamine, proteine i hranjive sastojke.

7. Nemoj pušiti

Nikotin je vazokonstriktor što znači da steže krvne žile, smanjuje protok krvi i ograničava opskrbu kralježnice kisikom i hranjivim tvarima.
Vazokonstrikcija može ubrzati upalu i degradaciju unutar kralježnice i cijelog tijela.

8. Oslobodi se stresa

Kontinuirana izloženost stresu povećava rizik od nastanka bolova u kralježnici te napetosti u vratu i ramenom pojasu.
Stres negativno utječe na živčani sustav i može dovesti do drugih tegoba.
Da bi se riješio/riješila stresa izaberi meditaciju, vježbe disanja ili druge učinkovite metode.

9. Ne zaboravi dovoljno spavati

Kvalitetan san poboljšava moždane funkcije, raspoloženje i zdravlje cijelog tijela. Manjak kvalitetnog sna jedan je od glavnih uzročnika mnogih bolesti i drugih tegoba. Zato ne zaboravi spavati barem sedam sati dnevno.

10. Potraži pomoć stručnjaka

Ako je tvoja bol u leđima ili vratu konstantna, redovito se javlja i nikada u potpunosti ne nestaje vrijeme je da potražiš pomoć stručnjaka.
Tvoj fizioterapeut detaljno će te pregledati, provjeriti stvarno stanje tvoje kralježnice te ciljanom terapijom i vježbama olakšati tvoje tegobe.

Snažna i zdrava kralježnica

Starenjem se kralježnica i njezine strukture troše i dolazi do degenerativnih promjena.
To te ne treba brinuti jer je riječ o normalnom procesu koji se ne može izbjeći, ali se može usporiti ispravnom brigom o kralježnici. Ako i dođe do problema s kralježnicom u većini slučajeva oni su rješivi određenim tehnikama i vježbama te ne zahtijevaju operativni zahvat.

Ako se i ti boriš s bolovima koji ti otežavaju svakodnevicu i uzrokuju frustraciju, dođi na pregled i zajedno ćemo pronaći najbolje rješenje za tebe kako bi što prije započeo tvoj život bez bolova.

Do tada možeš pročitati naš blog post koji će ti pomoći da u potpunosti budeš spreman/spremna za prvi tretman i izvučeš maksimum iz procesa oporavka.

Ako želiš jednostavne vježbe i primjenjive savjete koji će ti pomoći da budeš zdraviji/zdravija i živiš kvalitetnije, prijavi se na naš newsletter.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.