Skip to content

Kako biti što bolji fizioterapeut

Ozlijeđen si ili osjećaš bolove u nekom dijelu tijela.
Odlučuješ potražiti stručnu pomoć. Nakon duljeg ili kraćeg istraživanja odabrao/odabrala si fizioterapeuta i uskoro krećeš na prvu terapiju.

Što očekuješ od svog fizioterapeuta? Kakav način rada cijeniš? Kakav pristup priželjkuješ?

U nastavku teksta s tobom ću podijeliti nekoliko osobina fizioterapeuta koje su osobito važne u radu s pacijentima jer im omogućuju da izvuku maksimum iz procesa oporavka i postignu željene rezultate.

Uloga fizioterapeuta

Izbor fizioterapeuta koji će te voditi kroz proces oporavka važna je odluka.
Fizioterapeut je osoba kojoj povjeravaš brigu o svom zdravlju, koja ti pomaže u rješavanju problema i vodi te kroz proces oporavka. To je netko tko ti pruža fizičku pomoć, motivaciju i podršku kako bi postigao/postigla željene rezultate.

Zato je poželjno da tvoj fizioterapeut posjeduje određene kvalitete koje mu omogućuju da ti pomogne na najbolji mogući način. Važno je da to bude osoba koja razumije i poštuje tvoje potrebe, želje i ciljeve, koja raspolaže potrebnim znanjem i vještinama za rješavanje tvog problema te koja je ugodna i pristupačna.

Biti fizioterapeut ponekad je izazovno

Iako ima brojne prednosti, fizioterapija može biti izazovno zanimanje. Svaki fizioterapeut treba uložiti puno vremena i novca u edukaciju i usavršavanje da bi mogao kvalitetno obavljati svoj posao i biti konkurentan. Svakodnevni rad s ozlijeđenim ili bolesnim pacijentima ponekad je stresan.

Osim fizičke pomoći, fizioterapeut pacijentu treba pružati motivaciju i podršku što može biti iscprljujuće i zahtijeva veliku emocionalnu snagu i stabilnost. Osim toga, različiti pacijenti imaju različita očekivanja i potrebe što zahtijeva određenu dozu fleksibilnosti i prilagodljivosti.

Posao fizioterapeuta traži i dobru fizičku kondiciju i formu. Fizioterapeut većinu vremena stoji ili se kreće te pomaže pacijentima da ustanu, sjednu ili izvedu određenu vježbu što može biti prilično zahtjevno.

Osobine odličnog fizioterapeuta

Koje osobine odličan fizioterapeut treba razvijati i njegovati?

Odgovor na ovo pitanje dobio sam nakon nekoliko godina rada susrevši se s različitim izazovima koje ovo zanimanje nosi. Ti izazovi oblikovali su me ne samo kao stručnjaka, nego i kao osobu te mi omogućili da shvatim koje kvalitete su osobito važne u mom poslu.

Realističnost

S obzirom na to da su neke bolesti neizlječive, a neka stanja teško izlječiva iznimno je važno da fizioterapeut bude realističan u pogledu ishoda liječenja. To znači da nakon utvrđivanja uzroka i stvarnog stanja problema fizioterapeut treba odrediti plan terapije koji je realan u pogledu rezultata koji se terapijom mogu postići. S druge strane, fizioterapeut ne smije stvarati ni podupirati nerealistična očekivanja pacijenata kako bi izbjegao razočaranja i nesporazume.

Strpljivost

Fizioterapeut treba biti strpljiv tijekom cijelog procesa oporavka bez obzira o kakvom pacijentu se radi te ostati smiren i sabran čak i kada su u pitanju najzahtjevniji slučajevi. Kada dođu na prvi pregled pacijenti se najčešće nalaze na početku dugotrajnog procesa oporavka u kojem je važna strpljivost obiju strana jer o tome ovisi trajanje i ishod liječenja.

Suosjećajnost

Suosjećajan fizioterapeut brine za dobrobit svojih pacijenata te ih motivira i podupire tijekom cijelog procesa oporavka. Suosjećajnost i lijepo ophođenje važni su da bi se pacijenti osjećali ugodno i sigurno te izvukli maksimum iz procesa oporavka.

Educiranost

Odličan fizioterapeut razumije važnost kontinuiranog učenja, usavršavanja i istraživanja novih područja jer mu to omogućuje da pacijentima pruži najkvalitetniju uslugu i pomogne im na najbolji mogući način. Jedna od glavnih prednosti fizioterapije kao zanimanja je upravo to što pruža široke mogućnosti za usavršavanje i napredovanje.

Poštovanje

Odličan fizioterapeut razumije i poštuje želje i ciljeve svojih pacijenata bez obzira na vlastito profesionalno mišljenje. On se prema svakom pacijentu ophodi s poštovanjem i bez diskriminacije s obzirom na dob, spol i druga obilježja.

Komunikativnost

Dobre komunikacijske vještine fizioterapeuta važne su jer pacijenti koji u potpunosti razumiju plan i tijek oporavka imaju veće šanse za uspjeh. Pristupačna i razumljiva komunikacija pacijentima omogućuje da se osjećaju ugodno i sigurno. U edukaciji pacijenta fizioterapeut bi trebao koristiti jasne izraze i postavljati prava pitanja.

Pozitivnost

Rad s ljudima koji su ozlijeđeni ili bolesni može biti izazovan i zahtijeva pozitivan stav. Sposobnost pozitivnog razmišljanja i odupiranja negativnim mislima fizioterapeutu pomaže da ostane fokusiran i smiren, a pacijentu omogućuje da izvuče maksimum iz procesa oporavka.

Oštroumnost

Mogućnost uočavanja i najsitnijih detalja omogućuje fizioterapeutu da prepozna i najmanju promjenu u sposobnostima i funkcijama pacijenata. S obzirom na to da pacijenti s istom ozljedom mogu različito reagirati na isti tretman važno je pažljivo promatrati napredak svakog pacijenta i sukladno tome prilagođavati plan terapije.

Ovo su samo neke od osobina koje odličan fizioterapeut treba njegovati i razvijati.

Neke osobine poput pozitivnosti i suosjećajnosti stječu se rano dok se druge poput educiranosti ili oštroumnosti razvijaju tek s godinama iskustva. Kojim god kriterijem se vodio/vodila u izboru fizioterapeuta želim ti da pronađeš pravu osobu koja će ti pomoći da riješiš svoj problem i pritom ti osigurati pozitivno i ugodno iskustvo.

A sada, koje osobine su tebi najvažnije? Koje bi dodao/dodala na ovaj popis? Piši mi svoje ideje, veselim se pročitati ih.

Ako ti je ovaj tekst bio koristan podijeli ga s drugima.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.