Skip to content

Fizioterapija je pravo rješenje za tebe

Boriš li se i ti s ovakvim izazovom?

„Pozdrav moje ime je Ivana i imam 37 godina. Majka sam dvoje djece i po zanimanju odvjetnica. Nikada se nisam bavila sportom i nisam bila previše fizički aktivna. Prije dva mjeseca počela sam osjećati snažne bolove u donjem dijelu leđa. Nakon odlaska doktoru dobila sam dijagnozu diskus hernije donjeg dijela kralježnice. Može li mi fizioterapija pomoći da se riješim bolova?

Ako se i ti prepoznaješ u ovom izazovu nastavi čitati.

Što je fizioterapija

Rad s ljudima, pomaganje te stalno učenje i istraživanje nečeg novog samo su neki od razloga zašto sam izabrao fizioterapiju kao svoje zanimanje. Ni poslije 15 završenih tečajeva educiranje i usavršavanje ne prestaje, a malo što može se mjeriti sa zadovoljstvom osobe kojoj ste promijenili život.

Pojednostavljeno rečeno:

Fizioterapija je zdravstvena djelatnost usmjerena na obnavljanje, održavanje i razvijanje mobilnosti, funkcija i dobrobiti pacijenta.

Ona nije samo rehabilitacija nakon operacije ili ozljede, nego puno više od toga. Zbog brojnih dobrobiti za zdravlje i cjelovitog pristupa pacijentu fizioterapija se primjenjuje u gotovo svim granama medicine kao što su ortopedija, neurologija, kardiologija, sportska medicina i mnoge druge.

Bolesti mišično-koštanog sustava, neurološke bolesti, kardio-vaskularne bolesti, ozljede i bolna stanja samo su neki od problema kod kojih fizioterapija uspješno pomaže.

Zašto je fizioterapija važna

Važnost fizioterapije otkrio sam zahvaljujući nezgodi koja mi se dogodila prije nekoliko godina. Skijajući, nezgodno sam pao i ozlijedio mišiće i tetive ramena. Završio sam na fizikalnoj terapiji te se nakon mjesec dana redovitih terapija u potpunosti oporavio. Da nisam otišao na terapiju izgubio bih punu pokretljivost ramena i kvaliteta mog života bila bi narušena.

Naše tijelo svakodnevno je u funkciji što povećava rizik od nastanka ozljede, bolesti i drugih tegoba.

Iako je tijelo savršen stroj koji naporno radi i taj se stroj može „umoriti“ ili „pokvariti“ zbog različitih razloga. Tada nastaju fizički problemi poput bolnih sindroma (stanja) ili ozljeda.

Fizioterapija nam pomaže prevenirati i liječiti takva stanja te očuvati naše zdravlje. Vježbama snage i izdržljivosti, vježbama opsega pokreta te njegom mišića možemo spriječiti nastanak brojnih fizičkih problema. Ako pak dođe do ozljeda ili drugih tegoba fizioterapeuti pomažu u liječenju primjenom različitih metoda i tehnika, vježbama i edukacijom.

Što radi fizioterapeut

Fizioterapeut je strpljiva i brižna osoba koja pomaže obnoviti, održati i razviti mobilnost i funkcije bolesnih i ozlijeđenih osoba.

Zdravstveni je stručnjak s izvrsnim znanjem i razumijevanjem ljudskog tijela. To je netko tko te ohrabruje i podržava kroz proces oporavka i transformira ne samo tvoje tijelo, nego i tvoj život.

Manualne tehnike, manipulacija, mobilizacija i masaža samo su neki od „alata“ koje fizioterapeut koristi u svakodnevnom radu. Međutim, s vremenom sam otkrio da su motivacija, savjet i podrška često još važniji „alati.“ Ozlijeđenom ili bolesnom čovjeku osim fizičke pomoći potrebna je motivacija i podrška kako bi mogao izvući maksimum iz procesa oporavka i doći do željenog rezultata.

Fizioterapeut u svom radu primjenjuje cjelovit pristup tj. uzima u obzir ne samo zdravstveno stanje pacijenta, nego i njegov cjelokupni način života jer mu to omogućava otkrivanje uzroka problema, određivanje pravilne i učinkovite terapije te izbjegavanje neželjenih kontraindikacija.

Zašto odgađaš odlazak kod fizioterapeuta

Tijekom dosadašnjeg rada susreo sam se s brojnim klijentima. Mnogi od njih oklijevali su prije prvog odlaska kod fizioterapeuta.

Najčešći razlozi za to bili su:

 1. Neinformiranost– nisu znali koje je područje djelatnosti fizioterapeuta, pa nisu bili sigurni kome se obratiti u vezi svog problema
 2. Sram– iz različitih razloga osjećali su sram/nelagodu pri pomisli da trebaju ići kod fizioterapeuta
 3. Zabluda– ignorirali su svoj problem misleći da će proći sam od sebe tj. da ne zahtijeva stručnu intervenciju. Takvo razmišljanje dugoročno može dovesti do povećanja problema i raznih popratnih tegoba.

Kada bih u samo nekoliko rečenica morao odgovoriti na ove izazove, to bi zvučalo ovako:

Koje je područje djelatnosti fizioterapeuta i kako ti fizioterapija može pomoći saznat ćeš čitanjem ovakvih ili sličnih tekstova. Sram ćeš prevladati ako prihvatiš da je fizioterapeut stručna i educirana osoba koja se prema tvom tijelu odnosi profesionalno i s poštovanjem te je usmjeren isključivo na rješavanje tvog problema.

Dugoročno povećanje problema i druge negativne posljedice možeš izbjeći tako da već danas odlučiš uložiti u sebe i svoje zdravlje i rezerviraš termin za pregled.

Prednosti fizioterapije

Fizioterapija je prirodna, neinvazivna i sigurna metoda liječenja koja može pomoći svakome neovisno o životnoj dobi.

Ona ima brojne dobrobiti za zdravlje jer:

 • Uklanja/Smanjuje bol
 • Pomaže ti da izbjegneš operaciju
 • Rehabilitira organizam nakon operacija i ozljeda
 • Poboljšava stanje kod kroničnih bolesti
 • Povećava pokretljivost
 • Poboljšava ravnotežu i sprječava padove
 • Povećava fleksibilnost
 • Poboljšava cirkulaciju
 • Olakšava porod te ubrzava oporavak poslije poroda
 • Prevenira i liječi sportske ozljede
 • Unaprjeđuje atletske sposobnosti
 • Ubrzava metabolizam
 • Opušta tijelo i um

Fizioterapija nije usmjerena samo na rješavanje fizičkih problema, nego na unaprjeđenje cjelokupnog zdravlja. Ona poboljšava kognitivne funkcije, raspoloženje i djeluje pozitivno na psihičko zdravlje.

Vratimo se na Ivanin slučaj s početka. Može li joj fizioterapija pomoći? Iako je svaki slučaj jedinstven, fizioterapija u najvećem broju slučajeva u potpunosti rješava vaše tegobe. Ivana je odlučila uložiti u sebe i svoje zdravlje i krenuti na terapiju. Nakon tri mjeseca redovitih terapija u potpunosti se riješila bolova.

Ako i ti želiš plan terapije koji će ti pomoći da se riješiš bolova i započneš kvalitetniji život kreni ovdje.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.