Skip to content
Artroza

Artroza – sve što trebaš znati

„Već neko vrijeme osjećam bol i ukočenost u koljenu koja se pojačava nakon dužeg hodanja.
Osim toga, smanjio mi se i opseg pokreta. Zbog tih simptoma obavljanje svakodnevnih aktivnosti postalo mi je naporno, a prestala sam se baviti i hobijima u kojima sam ranije uživala.“

Prepoznaješ li se u ovom primjeru?

Ako je tvoj odgovor potvrdan, nastavi čitati jer ću ti u ovom tekstu otkriti o kojem problemu je riječ i kako ti fizioterapija može pomoći.

Što je artroza

Artroza ili osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja uzrokuje oštećenje hrskavice koja oblaže krajeve kostiju.

Hrskavica djeluje kao jastučić koji apsorbira udarce i omogućuje glatko klizanje zglobova tijekom pokreta. Kod artroze hrskavica postaje tanja, oštećena i manje učinkovita, što dovodi do trenja i trljanja kostiju jedne o drugu.

Osim toga, mogu se razviti i koštani izrastaji, poznati kao osteofiti, koji dodatno utječu na funkcionalnost zglobova.

Ova bolest najčešće pogađa zglobove koji su podvrgnuti najvećem stresu i opterećenju, poput koljena, kukova, ruku i kralježnice.

Artroza se najčešće javlja u starijoj životnoj dobi i češće pogađa žene nego muškarce, osobito nakon 50. godine. Unatoč tome, artroza se može pojaviti i kod mlađih osoba kao posljedica ozljede zglobova, abnormalne strukture zgloba ili genetskog defekta zglobne hrskavice.

Najčešći simptomi artroze

 • bol u zglobu tijekom aktivnosti, nakon duže aktivnosti ili na kraju dana
 • ukočenost zglobova, najčešće ujutro ili nakon odmora
 • ograničen opseg pokreta
 • škljocanje ili pucketanje zgloba prilikom savijanja
 • oteklina oko zgloba
 • slabost mišića oko zgloba
 • nestabilnost zglobova

Zbog čega nastaje artroza

Neki od faktora koji mogu doprinijeti nastanku artroze su:

 • dob – rizik od nastanka artroze raste s godinama
 • ozljeda zgloba – prijelom kosti ili puknuće hrskavice može dovesti do artroze
 • pretjerano opterećenje istih zglobova na poslu ili sportu
 • pretilost – prekomjerna težina stvara pritisak i stres na zglob, a masne stanice potiču upalu
 • abnormalnosti mišićno-koštanog sustava – ako zglob nije u optimalnom položaju to s vremenom može dovesti do oštećenja hrskavice
 • slabi mišići – ako su mišići slabi ne pružaju dovoljnu podršku zglobovima zbog čega oni ne mogu ostati u optimalnom položaju
 • genetika – ako članovi tvoje obitelji imaju artrozu postoji velika vjerojatnost da ju i ti dobiješ
 • spol – žene imaju veću vjerojatnost za nastanak artroze
 • drugi faktori poput zanimanja, fizičke aktivnosti, prehrane i gustoće kostiju

Kako ti fizioterapija može pomoći

Smanjenje boli

Primjenom različitih tehnika poput masaže, grijanja, hlađenja ili električne stimulacije fizioterapeut ti može smanjiti bol i nelagodu u zahvaćenim zglobovima.

Poboljšanje pokretljivosti

Različitim vježbama i tehnikama istezanja možeš poboljšati fleksibilnost i pokretljivost zahvaćenih zglobova. Fizioterapijske vježbe mogu smanjiti ukočenost zglobova i olakšati svakodnevne aktivnosti.

Jačanje mišića

Slabost mišića može dovesti do artroze. Uz pomoć fizioterapijskog programa vježbanja možeš ojačati mišiće koji podržavaju zahvaćeni zglob. Jačanje mišića može pomoći u smanjenju opterećenja na zglobove i poboljšanju njihove stabilnosti.

Korekcija posture

Loša postura može povećati stres na zglobove i pogoršati simptome artroze. Fizioterapeut može prepoznati probleme s držanjem i podučiti te o ergonomičnijem držanju i pravilnom podizanju tereta kako bi smanjio/smanjila opterećenje na zglobove.

Edukacija i savjetovanje

Fizioterapeut te može educirati o artrozi i savjetovati te kako da se lakše nosiš s artrozom u svakodnevici. To može uključivati informacije o važnosti redovite tjelesne aktivnosti, zdravoj prehrani ili upotrebi ortopedskih pomagala.

Artroza je jedan od najčešćih problema današnjice koji pogađa velik broj ljudi.

Održavanjem uravnotežene tjelesne težine, redovitom tjelesnom aktivnošću, pravilnom brigom o zglobovima i zdravim životnim navikama možeš usporiti razvoj artroze i odgoditi operaciju.

Aktivnosti poput vožnje bicikla ili plivanja, koje stvaraju malo opterećenje na zglobove, a pridonose povećanju opsega pokreta odličan su izbor za osobe s artrozom.

Ako se i ti boriš s artrozom i spreman/spremna si raditi na poboljšanju svog stanja, sve što danas trebaš učiniti je rezervirati termin za pregled.

Ako ti je ovaj tekst bio koristan podijeli ga s drugima.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.