Skip to content

5 drugačijih savjeta za buduće fizioterapeute

Kao budući fizioterapeut počinješ razmišljati o poslovnoj budućnosti, a ne znaš odakle bi krenuo? Svugdje nailaziš na iste savjete?
Ako se pronalaziš u ovim rečenicama, ovo je tekst za tebe.

Za vrijeme studija fizioterapije počeo sam razmišljati o tome što želim u poslovnoj budućnosti i kako to mogu ostvariti.
Koja područja fizioterapije me zanimaju? Želim li jednoga dana imati svoju praksu za fizioterapiju? Koje tečajeve želim završiti? Ovo su samo neka od pitanja o kojima sam razmišljao.

U ovom tekstu s tobom ću podijeliti nekoliko savjeta koji su mi olakšali dosadašnji put.

1. Kreni na vrijeme

Počni razmišljati o svojoj poslovnoj budućnosti na vrijeme.
Već za vrijeme studiranja pokušaj otkriti što te najviše zanima i gdje se vidiš u budućnosti.

Pokušaj odgovoriti na ova pitanja:

  • Koja područja fizioterapije te zanimaju?
  • Želiš li jednoga dana imati svoju privatnu praksu?
  • Na kakvom radnom mjestu želiš raditi?
  • Koje tečajeve želiš završiti?
  • Kakav fizioterapeut želiš biti?

Ako otkriješ što želiš, moći ćeš na vrijeme početi poduzimati korake u željenom pravcu i brže stići do svog cilja.

2. Proaktivnost kao temelj uspjeha

Proaktivnost je jedna od najvažnijih karakteristika uspješnih ljudi. Proaktivnim pristupom preuzimaš kontrolu nad vlastitim životom i djeluješ u smjeru koji si odredio/odredila.

Uloži vrijeme i novac u edukaciju. Pročitaj nekoliko knjiga ili istraživačkih tekstova iz različitih područja fizioterapije. Na taj način otkrit ćeš što te zanima i proširiti svoje znanje.

Prijavi se za sudjelovanje na konferencijama i predavanjima iz onih područja fizioterapije koja te zanimaju. Tamo ćeš saznati korisne informacije i upoznati zanimljive ljude.

Pokušaj kontaktirati nekoliko fizioterapeuta koji rade u području fizioterapije koje te zanima. Saznaj njihova iskustva. S čime su zadovoljni, a što bi željeli promijeniti.

Ako imaš priliku volontiraj. Nema bolje pripreme za posao od one na samom radnom mjestu gdje imaš priliku iz prve ruke vidjeti što te sve očekuje kad se jednog dana zaposliš.

Action is the foundational key for all success.
Pablo Picasso

3. Hrabrošću ostvari snove

Hrabrost je…
izaći iz svoje comfort zone.
govoriti što osjećamo.
biti svoj, drugačiji.

Iako hrabrost možemo tumačiti na bezbroj načina, ona je jedna od najvažnijih kvaliteta koje trebamo njegovati i razvijati jer nam omogućuje da se odupremo strahovima i ostvarimo svoje želje i ciljeve.

Ako si poput mene oduvijek htio/htjela raditi u inozemstvu odvaži se. Dobro se raspitaj što je sve potrebno za rad u inozemstvu i kako se najbolje pripremiti.
Želiš raditi ili volontirati u najboljoj praksi za fizioterapiju? Već danas im pošalji svoj životopis. Ako i ne dobiješ pozitivan odgovor barem znaš da si pokušao/pokušala.
Želiš saznati iskustva drugih fizioterapeuta? Pošalji im poruku. Rado će ti razjasniti sve nedoumice i dati savjet.

Najbolje stvari u životu događaju se kada smo dovoljno hrabri da slijedimo svoje snove.

You need to have faith in yourself. Be brave and take risks. You don’t have to have it all figured out to move forward.
Roy T. Bennet

4. Strpljivošću do cilja

Za uspjeh je potrebno vrijeme. Nitko nije postao stručnjak u svom poslu preko noći. Za to su potrebne godine napornog rada, odricanja i žrtvovanja.
Prije nego što postaneš stručnjak trebat ćeš:

  • Uložiti puno vremena i novca u edukaciju i usavršavanje
  • Odraditi velik broj terapija koje će testirati tvoje znanje i vještine
  • Susresti se s različitim, zahtjevnim i manje zahtjevnim klijentima

Nestrpljivost često dovodi do gubitka fokusa, frustracije, loše prosudbe i krivih odluka.

Strpljivost ti s druge strane pomaže da se lakše fokusiraš na dugoročne planove i ciljeve, da donosiš racionalnije i realnije odluke te da se bolje nosiš s problemima.

Iako ćeš na svom putu naići na mnoge prepreke, ako strpljivo nastaviš poduzimati male, ali sigurne korake do cilja uspjeh neće izostati.

Success will never be a big step in the future, success is a small step taken just now.
Jonatan Martensson

5. Ne odustaj

Za kraj ono najvažnije, ne odustaj.

Oduvijek sam imao želju raditi u Njemačkoj iako nisam znao ni riječ njemačkog jezika niti poznavao njemačku kulturu. Odlučio sam slijediti svoje snove i podnio prijavu za posao u jednoj njemačkoj bolnici. Dobio sam pozitivan odgovor i krenuo u nepoznato.

Iako je na početku bilo teško savladati jezik uz posao, pronaći adekvatan smještaj i integrirati se, nisam odustajao jer sam znao da ću uspjeti ako se nastavim truditi. Nekoliko godina kasnije odlično sam naučio njemački jezik, otvorio svoju privatnu praksu u Njemačkoj i stekao mnogo prijatelja.

Iako ćeš na svom putu naići na mnoge prepreke ne smiješ odustati od svojih želja i ciljeva.
Ako odustaneš tvoji će ciljevi ostati samo nedostižni snovi. Ako svaki poraz doživiš kao lekciju i nastaviš se boriti napredovat ćeš, mentalno ojačati, biti inspiracija drugima te postići sve što želiš.

Nothing is impossible, the word itself says im possible.
Audrey Hepburn

Koji od ovih savjeta ti se čini najkorisnijim? Koje korake ćeš već danas početi poduzimati kako bi ostvario/ostvarila svoje ciljeve? Piši mi, veselim se čuti tvoja iskustva. Ako ti je ovaj tekst bio koristan podijeli ga s drugima.

Domagoj Markanović

Tvoj saveznik na putu prema oporavku. Internacionalni fizioterapeut i zaljubljenik u sport u misiji da pomogne ljudima poput tebe da se riješe bolova i drugih tegoba i žive kvalitetnije. Rad s ljudima, stalno učenje i istraživanje novih stvari moja su strast.